Aquesta iniciativa que fomenta la perspectiva de la diversitat arreu de Catalunya, coordinada per ECAS i PIMEC, ha iniciat més del 50% dels processos d’orientació previstos i ha engegat 227 plans de diversitat en micro, petites i mitjanes empreses. 

El Programa Next Diversitat i Empresa, impulsat pel Departament d’Empresa i Treball i coordinat per ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) i PIMEC, espera implementar prop de 1.800 itineraris individualitzats d’orientació i fins a 1.700 plans de diversitat abans de la finalització del projecte, fixada pel 30 de setembre de 2023. En aquests moments la iniciativa ja ha superat el 50% d’inscripcions pel que fa a persones beneficiàries i actualment s’estan implementant 227 plans de diversitat en micro, petites i mitjanes empreses. Les inscripcions continuen obertes, tant per a persones en situació de vulnerabilitat que vulguin millorar la seva formació i ocupabilitat, com també per a les empreses interessades a endinsar-se en la Responsabilitat Social Empresarial i la gestió de la diversitat dins la seva organització.

Des de diversos punts de Catalunya -com Vic, Tarragona, Lleida, Granollers, Girona o Vilanova i la Geltrú- les entitats encarregades d’acompanyar en aquest procés les persones usuàries i les empreses continuen treballant intensament, fent xarxa i establint sinergies amb les administracions locals i els serveis socials dels municipis. AMPANS, Dona Activa, Fundació Salut i Comunitat, Associació REIR i fins a més de trenta entitats socials distribuïdes arreu del territori col·laboren en el desplegament del programa. El lema escollit, “En la diversitat hi ha oportunitat, en la diversitat hi ha talent”, reflecteix un altre dels objectius clau del projecte, la sensibilització sobre el valor afegit de la diversitat.

“El teixit empresarial necessita veure els punts forts que tenen les persones en situació de vulnerabilitat, com poden ser l’entusiasme, la resiliència, l’adaptabilitat al canvi i la proactivitat”, exposa Ismael Camacho, coordinador del Programa a Iniciatives Solidàries, una entitat que té punts d’actuació a les comarques del Barcelonès i el Vallès Occidental. I afegeix: “Sovint es mira les persones en situació de vulnerabilitat donant més valor als aspectes negatius de les seves circumstàncies, en comptes de valorar les competències i habilitats que poden aportar a les empreses en el futur”.

El Programa Next Diversitat i Empresa està finançat per la Unió Europea, amb càrrec als fons procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.