La Jornada ‘La diversitat com a repte’, celebrada aquest matí a la Universitat Rovira i Virgili, ha estat una trobada per debatre i reflexionar sobre la importància d’incorporar la perspectiva de la diversitat al món empresarial. La Jornada s’emmarca en del Programa Next Diversitat i Empresa.

El Programa Next Diversitat és un projecte impulsat pel Departament d’Empresa i Treball amb finançament del fons Next Generation i coordinat conjuntament per ECAS, la federació d’entitats catalanes d’acció social, i PIMEC, la patronal de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya.

L’acte, organitzat amb la col·laboració de la Càtedra d’Inclusió Social de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha arrencat a les 9 h a l’auditori del Campus Catalunya de la URV, amb la benvinguda institucional de Maria Victòria Forns, co-coordinadora de la Càtedra d’Inclusió Social, Marta Cid, secretària de la Junta Directiva d’ECAS i gerent de Fundació Gentis, i Àngels Brull, vicepresidenta de PIMEC Tarragona.

A continuació, la Dra. Maria Teresa Torres, coordinadora acadèmica del Programa INSERLAB per a la inserció laboral de joves amb discapacitat intel·lectual i trastorn de l’espectre autista i membre del projecte europeu IN-WORK, Inclusive communities at work, ha estat l’encarregada de la ponència inspiradora, que ha girat entorn del concepte de ‘La diversitat com a repte’. En la seva intervenció, la Dra. Torres ha destacat la transformació de les empreses cap a una creixent incorporació de l’eix de la sostenibilitat i la priorització de la inclusió social, al llarg de tota la cadena de valor, així com la importància, per part de les organitzacions, de superar les barreres sovint assumides com a inherents a l’hora d’inserir persones amb diversitat cognitiva o funcional.

L’experiència adquirida amb el desplegament del Programa Next Diversitat i Empresa a Catalunya -que fins a la data ha comptat amb la participació de més de 700 empreses i ha beneficiat prop de 1.800 persones de col·lectius en situació de vulnerabilitat i en recerca activa de feina- s’ha pogut conèixer gràcies a la Taula d’experiències, que ha comptat amb la presència de diverses entitats i empreses vinculades a la iniciativa. Industrias Preciber i J.M. Alcántara han fet èmfasi en l’oportunitat que ha suposat el programa per fer una autoreflexió de la cultura interna de l’empresa i per potenciar la implementació de la responsabilitat social. Per la seva part, les entitats, Formació i Treball, Suara i Fundació Eveho, han posat l’accent en el marc que ha generat el projecte per crear un encaix amb les empreses en la consecució d’un objectiu conjunt i han destacat casos d’èxit de persones ateses pel programa que han acabat inserint-se en les empreses vinculades.

Finalment, el taller Networking per la Diversitat, ha permès a les persones assistents aterrar els conceptes teòrics en possibles aplicacions pràctiques que poden ajudar a una millor gestió de la perspectiva de la diversitat en qualsevol tipus d’organització.

Héctor Pérez, director de Serveis de Formació i Ocupació de PIMEC, i encarregat de la cloenda, ha destacat en la seva intervenció la importància de facilitar la incorporació de la gestió de la diversitat a les pimes catalanes, a través de la necessària formació i acompanyament específics en els processos de canvi i millora de l’organització.

Aquesta ha estat la primera de les tres ‘Jornades Next’ que s’organitzen aquest mes. Les altres dues tindran lloc, concretament, el 13 de juliol a Girona, sota el lema ‘La diversitat com a valor’, i el 18 de juliol a Vic, amb el títol ‘La diversitat com a oportunitat’.