ECAS i PIMEC han promogut avui la incorporació de la perspectiva de la diversitat dins el teixit empresarial gironí en un acte sota el títol “La diversitat com a valor”, celebrat a l’Auditori Josep Irla de la Generalitat de Catalunya a Girona. Ha estat una trobada per debatre i reflexionar sobre la importància d’incorporar la perspectiva de la diversitat al món empresarial per garantir la inclusió de col·lectius en situació de vulnerabilitat.

El Programa Next Diversitat és un projecte impulsat pel Departament d’Empresa i Treball amb finançament del fons Next Generation i coordinat conjuntament per ECAS, la federació d’entitats catalanes d’acció social, i PIMEC, la patronal de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya.

L’acte ha arrencat a les 9h amb la benvinguda institucional a càrrec de Josep Ginesta, secretari general de PIMEC; Marta Cid, secretària de la Junta Directiva d’ECAS i gerent de Fundació Gentis; i Enric Vinaixa, secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya, que han defensat que el treball és una de les millors polítiques socials i que el Programa Next Diversitat i Empresa és una manera d’expressar-ho: “La història del Programa Next Diversitat és una història d’èxit, per l’aposta decidida del Departament d’Empresa i Treball a l’hora de facilitar la integració laboral a través de la col·laboració publicoprivada i publicosocial, comptant amb les entitats socials, i assolint l’objectiu abans de finalitzar el programa, amb més de 1800 participants”.

A continuació, Natàlia Cugueró, Doctora en Management per l’IESE Business School, enginyera industrial per la UPC, llicenciada en dret per la UOC i cofundadora de l’assessoria estratègica Get a Partner, ha estat l’encarregada de la ponència inspiradora, que ha girat entorn del concepte de “La diversitat com a valor”: “La diversitat és un fet, la diversitat forma part de la societat, i no podem excloure una part tan important del talent”.

L’experiència adquirida amb el desplegament del Programa Next Diversitat i Empresa a Catalunya -que fins a la data ha comptat amb la participació de més de 700 empreses i ha beneficiat prop de 1.800 persones de col·lectius en situació de vulnerabilitat i en recerca activa de feina- s’ha pogut conèixer gràcies a la Taula d’experiències, que ha comptat amb la presència de diverses entitats i empreses vinculades a la iniciativa, i una persona beneficiària del programa. Fundació Resilis i Suara han destacat: “Ha estat un repte sensibilitzar les empreses, trencar amb estereotips i convidar-les a abraçar la diversitat”, mentre que, per part de les empreses, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) i ARTRIS Serveis Socials han fet èmfasi en: “Com més perspectives diverses incorpores, més valor obtens. El Pla de Diversitat ens ha ajudat a posar en ordre coses que ja fèiem, però que potser no els donàvem prou valor”.

Finalment, el taller Networking per la Diversitat, ha permès a les persones assistents aterrar els conceptes teòrics en possibles aplicacions pràctiques que poden ajudar a una millor gestió de la perspectiva de la diversitat en qualsevol tipus d’organització.

Sònia Moragrega, membre de la Junta Directiva d’ECAS i directora general corporativa de Fundació Intermedia, i Pere Cornellà, president de PIMEC Girona, han estat els encarregats de la cloenda de l’acte. Pere Cornellà ha remarcat la necessitat que existeixin programes com aquests per tal de donar eines a les empreses perquè millorin la gestió de la diversitat, mentre que Sònia Moragrega ha destacat la importància de connectar les empreses amb persones provinents de col·lectius vulnerables.

Aquesta ha estat la segona i última de les ‘Jornades Next: Empreses i entitats socials per la diversitat’ que s’organitzaven aquest mes de juliol. Les dues trobades han concentrat més d’una cent-cinquantena d’assistents.