El projecte Next Diversitat, impulsat pel Departament d’Empresa i Treball i coordinat per ECAS i PIMEC, tenia previst arribar a 1.790 participants abans del 30 de setembre. Gràcies a la bona acollida de la iniciativa, aquest objectiu ha estat assolit a finals d’agost.

A falta d’un mes per a la data de finalització del Programa Next Diversitat i Empresa, aproximadament 1.800 persones provinents de col·lectius en situació de vulnerabilitat -com ara persones aturades de llarga durada, persones amb discapacitat o destinatàries de la renda garantida de ciutadania, entre d’altres- han participat de les accions d’acompanyament, formació i orientació proposades amb l’objectiu d’ampliar les seves habilitats i competències, així com de potenciar les seves oportunitats d’ocupabilitat, assolint-se així la fita prevista molt abans de la finalització del programa.

Aquests processos d’orientació són itineraris individualitzats, és a dir, dissenyats a mida per a cada persona participant per facilitar i afavorir la seva inserció laboral al mercat ordinari, i es duen a terme des de les més de 30 entitats socials d’arreu de Catalunya que estan vinculades al projecte.

En paraules d’Eva Carcasona, que desenvolupa precisament la funció de tècnica d’orientació a l’Associació Reintegra, per elaborar cada itinerari individualitzat “ens centrem a treballar les competències bàsiques, tècniques i transversals de cada persona participant, basant-nos en les seves potencialitats i necessitats”. Mikaela Colet, igualment tècnica d’orientació a l’Associació La Merienda, afegeix: “Des de les entitats reforcem el treball, els interessos i les motivacions de les persones”. Aquesta tasca és fonamental, com exemplifica el cas d’una usuària migrant que van acompanyar: “En arribar al programa es mostrava molt desmotivada, no trobava la manera d’homologar la formació acadèmica que havia cursat en el seu país d’origen i no aconseguia feina, això la feia sentir perduda. Però després de dur a terme el seu itinerari d’orientació i caminar acompanyada, s’ha inserit laboralment, a més d’estar en tràmits per acreditar les seves competències professionals”. Gràcies al desenvolupament de la iniciativa, actualment un 40% de les persones que han iniciat un procés individualitzat d’orientació ja l’ha finalitzat satisfactòriament.

Per altra banda, des de finals de l’any passat el programa ha acompanyat petites i mitjanes empreses en la incorporació de criteris de diversitat, un altre dels seus objectius. Això ha estat possible gràcies a l’elaboració de Plans de Diversitat, una eina per implementar de forma socialment responsable aquests criteris en el si de les organitzacions. Des de l’inici del projecte, s’han prospectat més de 1.100 empreses, 410 de les quals ja han rebut el seu Pla de Diversitat. Aquest procés ha permès, a més, posar en contacte els i les participants amb algunes de les empreses participants en funció del seu perfil i competències.

El Programa Next Diversitat i Empresa finalitzarà el pròxim 30 de setembre, després de diversos mesos d’implementació a gairebé una vintena de comarques de Catalunya. És una iniciativa impulsada pel Departament d’Empresa i Treball amb el finançament del fons Next Generation, amb la col·laboració de les 34 entitats socials que en formen part i la implicació de les empreses vinculades que l’han fet possible.