Des del Programa Next Diversitat i Empresa es continua treballant per promoure una gestió responsable de la diversitat en l’àmbit empresarial i per sensibilitzar sobre el valor afegit que comporta.

El Programa Next Diversitat i Empresa, impulsat per promoure la sensibilització de la diversitat en l’entorn empresarial i per acompanyar persones en situació de vulnerabilitat per millorar les seves oportunitats laborals, continua avançant en la seva tasca. Des de l’arrencada del projecte, a finals d’any passat, s’han elaborat 16 recursos didàctics, d’accés lliure per a tothom, ideats amb la voluntat d’orientar a totes aquelles empreses, entitats i professionals que vulguin incorporar o potenciar la perspectiva de la diversitat en la seva organització o àmbit de treball.

Es tracta de píndoles interactives breus amb consells, eines, reflexions i bones pràctiques en relació amb l’aplicació de la perspectiva de la diversitat des de diferents àmbits, que estan disponibles en aquesta secció. Tots els recursos es poden consultar en línia, i compten amb una versió PDF descarregable.

Entre aquest conjunt de 16 recursos, n’hi ha que se centren en la definició de conceptes transversals en el desenvolupament del programa -com per exemple diversitat, vulnerabilitat, inclusió, acció social, etc.-, d’altres ofereixen les claus per a la creació i aplicació de Plans de Diversitat, i un darrer bloc exposa pautes i consells per implementar processos d’orientació. Aquests últims responen al segon objectiu del programa, que, més enllà d’oferir eines i orientar les empreses en la promoció de la diversitat, també pretén millorar les oportunitats i acompanyar les persones de col·lectius en situació vulnerable, i en recerca activa de feina, en el seu camí cap a la inserció.

A més d’aquestes 16 píndoles, s’ha publicat també una guia resum per facilitar a les empreses l’aplicació dels continguts exposats, recollint aquells recursos més específicament centrats en l’entorn empresarial. Aquest índex acompanya, pas a pas, en la implementació de la perspectiva de la diversitat en tots els àmbits de l’organització.

La difusió d’aquests recursos s’intensificarà durant el mes de maig, amb motiu de la celebració del Mes Europeu de la Diversitat, impulsat per la Comissió Europea i la Plataforma de Cartes de Diversitat de la UE. L’adhesió del programa a aquesta iniciativa espera intensificar encara més la sensibilització empresarial envers la diversitat, oferint una eina que pot ser d’utilitat per un ampli ventall d’empreses i organitzacions. D’aquesta manera es vol contribuir a visibilitzar i sensibilitzar sobre la importància d’implementar la perspectiva de la diversitat, donant a conèixer el valor afegit que comporta aquesta diversitat en tots els àmbits de les organitzacions i fomentant, al mateix temps, entorns laborals més inclusius.

Fins a la data, el Programa Next Diversitat i Empresa, impulsat pel Departament d’Empresa i Treball i finançat per la Unió Europea amb fons Next Generation, està acompanyant més de 350 PIMES en la creació de Plans de Diversitat, i 1.200 persones aproximadament s’estan beneficiant del Programa, que es desplega arreu de Catalunya gràcies a la implicació d’una trentena d’entitats d’acció social.